jubileum programma

Jubileumprogramma Odensehuis: 10-sterren!

Zo’n 9 jaar na de opening van het “Odensehuis’ aan de Kallerupvej in Odense, Denemarken werd in 2009 het eerste Nederlandse Odensehuis in Amsterdam Zuid geopend. Dit jaar vieren we dus ons 10 jarig jubileum.
Tien jaar geleden betrokken we het speciaal voor ons verbouwde huis in de steeg aan het Olympiaplein. Sinds die tijd hebben talloze mensen met dementie, mantelzorgers, naasten, vrienden, buurtbewoners en gedreven vrijwilligers de weg naar het huis gevonden. Zij zijn betrokken (geweest) bij de organisatie van het huis en/of bij de vele verschillende activiteiten. Met de Odensemensen zijn veel mooie nieuwe initiatieven gerealiseerd die betekenisvol zijn voor mensen met dementie, mantelzorgers en/deze of een bijdrage hebben geleverd aan een dementievriendelijke buurt.

Tientallen initiatiefnemers, bestuurders, vrijwilligers en professionals uit binnen en buitenland hebben een bezoek gebracht aan ons Odensehuis. Van hier uit heeft de Odensebeweging zich verspreid door het land. In deze 10 jaar zijn er 30 Odensehuizen geopend en dit aantal groeit nog steeds.

Alle reden om dit jubileum uitgebreid te vieren. Dit doen we zowel met de mensen van het Odensehuis zelf als met buurtbewoners, organisaties uit onze omgeving en met de andere Odensehuizen in Nederland. De Odensemensen hebben samen een 10 sterren
jubileumprogramma bedacht met grote en wat kleinere steractiviteiten. Aan een aantal van deze activiteiten is in deze Jubileumnieuwsbrief een apart artikel gewijd.
De eerste ster heeft onlangs al plaatsgevonden. Op 10 februari hebben Arnold Klos, Julius Vischjager en Ruud van Odenhoven een benefiet- pianorecital gegeven om de plaatsing van de (leen) babyvleugel in de huiskamer te bekostigen.
Het Odensehuis staat niet op zichzelf. Bij alle jubileumactiviteiten betrekken we partners uit onze omgeving om onze samenwerking met hen te benadrukken.
De jubileum-activiteiten betalen we uit donaties en bijzondere bijdrages van fondsen. Voor een aantal activiteiten zoeken we nog financiering. Wie suggesties heeft of een bijdrage wil leveren, laat het ons weten (zie ook artikel donaties in deze Nieuwsbrief)

Wat kunt u zoal verwachten:

  • De Muziektheatervoorstelling ‘Dat had je gedroomd!’ op zaterdag 30 maart in het Montessori-lyceum Amsterdam in samenwerking met het Olympisch Kwartier en het Jeugdwerk Combiwel
  • Filmfestival Odense op maandagavond 15 en dinsdag 16 april in samenwerking met Bioscoop Cavia
  • Tijdens ‘Zomer in Zuid’ komt er een Wandel-driedaagse in samenwerking met Gezond Natuurwandelen en het IVN
  • Jubileumcongres 10 jaar Odensehuizen in Nederland in samenwerking met het Landelijk Platform Odensehuizen op woensdag 16 oktober 2019
  • Optredens OdenseJazz in samenwerking met het Muziekpakhuis en Alzheimer Amsterdam
  • De Verhalenpaal op reis in combinatie met expositie Odensekunst.

Een ieder die het jubileum mee wil vieren wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan of een bijdrage te leveren aan één of meerdere steractiviteiten. Voor de Muziektheatervoorstelling zijn beperkt plaatsen beschikbaar. Deze worden in eerste instantie verdeeld onder de Odensemensen met aanhang, andere betrokkenen bij de voorstelling en een aantal genodigden. Nog niet alle plannen zijn uitgewerkt en definitief gepland maar we houden u op de hoogte via de komende Nieuwsbrieven Gewoon binnenlopen kan natuurlijk ook altijd.